Una ruta per l'Alt EmpordàComarca costanera, atracció màgicaEls grecs van escollir Empúries i Roses; els mestres de la construccií, Castelló d'Empúries i Sant Pere de Roda. Els turistes han ancorat els seus iots a Empuriabrava. La fauna avícola ha trobat un refugi al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Què més podem demanar per justificar una escapada?


Figueres és el punt de partida d'aquesta ruta. La capital comarcal que ambiciona conquerir el títol de Ciutat dels Museus, dóna per escollir entre el Teatre Museu Dalí, inconfusible amb els ous i els "panets de tres crostons" que caracteritzen la Torre Galatea; el Museu del Joguet de catalunya, totalment renovat a l'antic Hotel de París; el Museu de l'Empordà, al capdavall de la Rambla, i el Museu d'Art Naïf, instal·lat a l'antiga propietat de la família Pitxot, al Far d'Empordà.

Sortint de Figueres per la N-260 direcció a Llançà, Peralada invita a fer la primera etapa. El castell es presenta com un conjunt heterogeni format per les sales de joc i el restaurant del casino, el claustre del convent del Carme que allotja una biblioteca i dos museus (un del vi i un altre del vidre), i l'església gòtica on totes les parelles poden casar-se a condició de celebrar la festa al castell.

De tornada a la N-260, direcció Llançà i Portbou, cal agafar la carretera que condueix a Roses, creuar Vilajuïga i just a la sortida del poble tombar a l'esquerra a l'alçada d'un rètol que indica "Sant Pere de Roda". La carretera puja directament al Parc Natural del Cap de Creus, on l'esquelet dels Pirineus despullat per la tramuntana arriba fins al mar. Aviat s'albiren les torres del monestir benedictí de Sant Pere de Roda -un campanar i una torre defensiva del segle XII- que es retallen entre la roca, el cel i el mar segons d'on es miren.


La marca de Dalí

Port de la Selva ja està a la vista. Cal baixar fins al port pesquer per arribar a la carretera que porta a Cadaqués. Dalí serveix de reclam a tots els museus, botigues i discoteques. El centre d'Art Perrot Moore, per exemple, ofereix una exposició permanent d'obres de Dalí i Picasso.

La ruta segueix rumb a Roses descobrint entre els revolts la geometria perfecta de la badia que correspon a dues eclipsis tangents, els eixos de les quals es relacionen per encertar el número d'or descobert pels grecs. Aquest deuria ser un dels factors que va seduir aquest poble quan es va establir a Rhode, tal com demostren les excavacions realitzades a la ciutadella de Roses

La torre panoràmica de la marina residencial d'Empuriabrava (accés just a la sortida de Roses) és un altre balcó sobre el golf de Roses. Al costat de la muntanya, la vista abraça tota la plana de l'Alt Empordà, amb la catedral de Castelló d'Empúries sobresortint més enllà dels canals de la marina, els aiguamolls del Parc Natural per ambdós costats i els cims nevats del Pirineu a l'horitzó (si es miren a l'hivern)

Per a fruir al màxim de la fauna que transita per les parcel·les inundades de la plana cal seguir per la carretera de Sant Pere Pescador (bifurcació entre Empuriabrava i Castelló) i parar al centre d'informació d'El Cortalet o un parell de quilòmetres més enllà, al mirador de l'Observatori Senillosa, instal·lat dalt de tres antigues sitges d'arròs, a un pas de l'estany del Matà (accés lliure).

Després de Sant Pere Pescador, la carretera comarcal acaba al port de l'Escala, passant primer prop de les runes gregues i romanes d'Empúries, el nom de les quals deriva de la paraula grega Emporion. Aquest mot significa "mercat" i es conserva en altres topònims com l'Alt Empordàk.
Enllaços recomanats:

Enviar missatge a Actiu Informàtica Pàgines de Banyoles i El Pla de l'Estany